auc.org.ua

У засіданні, яке відбулося 30 квітня під головуванням заступника голови облдержадміністрації С.Коваленка та голови облради О.Чорноіваненка, взяли участь представники депутатського корпусу обласної ради, керівники регіональних відділень асоціацій органів місцевого самоврядування, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники Офісу реформ, повідомляється на сайті Асоціації міст України.

С.Коваленко зазначив, що запит на позитивні зміни в суспільстві давно вже визрів і аби вони відбулися - потрібні реформи, які треба проводити невідкладно. За його словами, необхідно створити такі територіальні громади, які будуть спроможними і яким держава передасть повноваження та фінансові ресурси. «Відповідно до законодавства, об'єднання територіальних громад повинно відбуватися виключно добровільно. Тому без консультацій із представниками сіл та селищ, які у перспективі створять нові об'єднання, рішення щодо зміни адміністративно-територіального устрою не прийматимуться», -  наголосив заступник голови облдержадміністрації.

Голова обласної ради О.Чорноіваненко зазначив, що нині в кожній області розробляються перспективні плани формування територій громад на основі наукового аналізу та з урахуванням пропозицій органів місцевого самоврядування. Нові громади буде сформовано шляхом об'єднання селищ і міст суміжних територій, рекомендовано зі збереженням меж районів області.«Одне з актуальних питань чергової сесії – схвалення перспективного плану формування територій громад», - наголосив він. Також голова обласної ради повідомив про створення при обласній раді робочої групи, яка також буде опікуватися питаннями впровадження в області територіальної реформи та взаємодіятиме з новоствореним Офісом реформ та робочою групою при ОДА.

Відео дня

Цього ж дня в області розпочав роботу регіональний "Офіс реформ". На засіданні було представлено експертів офісу. Директор офісу В.Нижник анонсував присутнім початок роботи очолюваного ним органу, поінформував про повноваження та основні завдання Офісу, ознайомив із планом роботи з районами та містами щодо реалізації на Кіровоградщині Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Також В.Нижник зазначив: «Наші експерти готові долучитися до розробки проекту перспективного плану формування територій громад, надавати  консультації та практичні рекомендації представникам органів місцевого самоврядування щодо добровільного об’єднання територіальних громад». Серед першочергових завдань керівник Офісу реформ визначив формування позитивного сприйняття населенням області створення спроможних територіальних об'єднань.

Читайте такожСекція з питань земельних ресурсів проведе засідання у Запоріжжі

Про роботу, яка проводиться в області з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад, поінформувала начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації В.Кулікова. За її словами, Кіровоградщина розпочала розробки з реформування завчасно, увійшовши до четвірки пілотних областей. Підготовка плану формування територіальних громад відбувається на основі принципів конституційності, добровільності, економічної ефективності, прозорості і відкритості та повсюдності місцевого самоврядування. На сьогодні вже сформовано попередній Перелік спроможних територіальних громад Кіровоградщини, зокрема, визначено 53 громади на 1030 населених пунктів.

Спілкуючись в режимі онлайн з учасниками в регіональних студіях, члени робочої групи обговорили вимоги чинного законодавства й нормативно-правові акти з даного питання; розглянули попередні пропозиції щодо проекту перспективного плану, напрацьованого обласною державною адміністрацією; проаналізували стан роботи в районах, пропозиції та зауваження органів місцевого самоврядування; акцентували увагу на тому, що усі спроможні територіальні громади фактично подвоять свій бюджет за рахунок державного фінансування. Додаткове виділення коштів на розвиток інфраструктури саме об’єднаних громад передбачається також із Державного фонду регіонального розвитку.

Читайте такожВ Житомирі відбудеться засідання регіональної дорадчої ради та прес-клубу

У ході засідання визначено ключові завдання для відповідальних виконавців щодо активізації роботи з підготовки перспективного плану територій громад Кіровоградської області.

6 травня відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого  самоврядування при голові Кіровоградської обласної ради під головуванням голови облради О.Чорноіваненка.

Головам районних рад, які входять до складу цього дорадчого органу, представникам депутатського корпусу, громадських об’єднань, засобів масової інформації було презентовано створений регіональний Офіс реформ, поінформовано про його повноваження та завдання. Членам Координаційної ради було представлено експертів Офісу реформ, які вже активно долучилися до розробки проекту перспективного плану формування територій громад. 

В ході обговорення встановлено, що більшість територій мають зауваження та власні пропозиції до запропонованого до розгляду проекту перспективного плану. Учасники заходу також висловили пропозицію щодо формування перспективного плану об’єднання територіальних громад за принципом «один район-одна громада».

Після завершення роботи Координаційної ради директор регіонального Офісу реформ В.Нижник та голова облради О.Чорноіваненко взяли участь у прес-конференції для регіональних медіа.