auc.org.ua

На засіданні, яке проходило під керівництвом заступника голови Харківської облдержадміністрації В.Аббакумова, обговорювали перспективний план формування територій.

Як пояснила керівник регіонального Офісу з питань впровадження цих реформ Д.Баринова, до 11 травня вони зберуть всі пропозиції від районів, далі розроблять карту та паспорти нових територіальних громад області. Паралельно з цим проходитиме широке обговорення проекту перспективного плану з подальшим його винесенням на розгляд та погодження сесії обласної ради.

«Реформа передбачає зменшення кількості громад шляхом їх укрупнення, об’єднання, а також передачі максимальної кількості повноважень на місця, наділення громад більшими ресурсами», - пояснила Д.Баринова.  

Відео дня

Читайте такожГрафічну частину проекту Перспективного плану виконуватиме профільний інститут

Вона додала, що згідно з Концепцією реформування, яку схвалив Кабмін, кількість громад зменшиться до 1500 по Україні. Сьогодні ж ми маємо їх більше 10 тисяч.

«Таким чином, громади самостійно, за рахунок власних ресурсів, будуть вирішувати питання місцевого значення. Перш за все, до місцевих бюджетів нараховуватиметься 60% податку на доходи громадян, зараз - нуль, 100% земельного податку, ставки якого на своїй території кожна рада встановлюватиме самостійно. Також 100% податку на прибуток та єдиного податку. Вони отримають медичну та освітню державні субвенції, право розпоряджатися землями та інше», - пояснила керівник регіонального Офісу з питань впровадження реформ.

Члени робочої групи наголосили, що підходи до формування громад не будуть суто географічними, вони ретельно вивчать всі фактори, щоб передбачити можливі сценарії їх розвитку.

Робочу групу з підтримки та впровадження добровільного об’єднання територіальних громад на території Харківської області створено Розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації від 5 травня 2015 року. Очолив робочу групу керівник регіону І.Райнін, співголовою став голова Харківської облради С.Чернов.

Раніше УНІАН повідомляв, що відбулася онлайн-нарада щодо стану розроблення проектів перспективних планів формування територій громад.