У Тернополі відбулось засідання Регіональної дорадчої ради

Захід проведено в рамках реалізації проекту USAID «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні» (ДІАЛОГ), який реалізує АМУ.

У засіданні взяли участь голова обласної державної адміністрації С.Барна, голова обласної ради В.Хомінець, представники Офісу реформ, міські, селищні голови – члени Тернопільського РВ АМУ, голови райдержадміністрацій та районних рад області.

До обговорення на засіданні було винесено питання:

Відео дня

- Проект Стратегії  розвитку Тернопільської області до 2020 року;

- впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та  формування перспективного плану територій громад області;

- презентація головних напрямків роботи Офісу реформ в Тернопільській області.

З першого питання порядку денного виступила директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Г.Воляник. Вона представила присутнім проект Стратегії розвитку Тернопільської області до 2020 року та зазначила, що ухвалення цього документу обласною радою сприятиме залученню в економіку області коштів Державного фонду регіонального розвитку та міжнародних донорських організацій.

Читайте такожДецентралізація в дії: до місцевих бюджетів надійшло на 40% більше грошей

Далі учасники розглянули питання впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та процесу формування перспективного плану територій громад Тернопільської області. Директор департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження В.Харченко ознайомив з ключовими положеннями методики формування спроможних громад. За результатами обговорення узгоджено попередній графік підготовки перспективного плану. Зокрема, заплановано до 13 травня розробити проект перспективного плану і винести його на розгляд робочої групи. Після цього будуть проведені обговорення в громадах та консультації з асоціаціями органів місцевого самоврядування та усіма зацікавленими сторонами. Голова обласної ради В.Хомінець повідомив, що проведення чергової сесії заплановане на 20-ті числа травня. У зв’язку з цим він звернувся до представників облдержадміністрації з проханням вчасно надати проект перспективного плану для схвалення на сесії.

Директор Офісу реформ у Тернопільській області В.Литвинчук повідомив, що за фінансової підтримки проекту «Діалог» по всій території України створюються  офіси з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади. В.Литвинчук ознайомив присутніх з завданнями новостворених структур - офіси братимуть активну участь в розробці перспективних планів територій та проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи в громадах. 

Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення АМУ І.Гірчак представив методичні розробки Асоціації міст України, які покликані допомогти громадам в процесі добровільного об’єднання. Також він закликав представників районів активно включитися в процес розробки Стратегії розвитку області. На завершення виступу І.Гірчак звернувся до представників обласної ради з проханням ухвалити перспективний план територій та Стратегію розвитку Тернопільської області до 2020 року на найближчій сесії обласної ради.