auc.org.ua

Основне питання порядку денного - розгляд тексту законопроекту про внесення змін до Основного закону.

Асоціацію міст України на заході представляв Виконавчий директор М.Пітцик, який є членом Конституційної комісії та входить до складу робочої групи з питань децентралізації.

Під головуванням Голови Верховної Ради України, Голови Конституційної комісії Володимира Гройсмана учасники засідання обговорювали і узгоджували статті змін до Основного закону, які стосуються реформування місцевого самоврядування.

Відео дня

Йшлося про моделі місцевого самоврядування, принципи адміністративно-територіального устрою, який є оптимальним у контексті конституційних змін, підходи до реформи врядування та необхідність урахування базових принципів Європейської хартії місцевого самоврядування.

Під час дискусії Голова Парламенту зазначив, що робочій групі і усій Конституційній комісії треба «знайти баланс, варіант, який буде оптимальним» і таким, що дозволить уникнути зловживань владою та конфліктів у трикутнику «Президент-Парламент-Уряд».

На початку засідання керівник Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України, член Конституційної комісії Михайло Теплюк повідомив, що варіант проекту змін до Основного закону напрацьовано за наслідками дискусій і з урахуванням думок членів робочої групи, які внесли 312 пропозицій.

Нагадаємо, порівняльну таблицю до законопроекту про внесення змін до конституції України підготували експерти Асоціації міст України.

Четверте засідання Конституційної комісії під головуванням спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана відбудеться у п'ятницю, 15 травня.