decentralization.gov.ua

Про це заявив голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі із Заступником Державного секретаря Сполучених Штатів Америки з питань Європи та Євразії Вікторією Нуланд у п’ятницю.

«Це - питання майбутнього України», - зазначив голова Верховної Ради.

Під час зустрічі сторони обговорили перебіг конституційної реформи в Україні.

Відео дня

Гройсман поінформував про роботу Конституційної комісії, зокрема, у частині роботи над законопроектом про внесення змін до Конституції у частині децентралізації, висловивши переконання, що «децентралізація має найбільше шансів бути ухваленою Верховною Радою у стислий період часу». В основу децентралізації, зазначив він, покладено основні принципи Європейської хартії місцевого самоврядування - субсидіарність, повсюдність, фінансову самодостатність.

Керівник парламенту зазначив, що законопроект про внесення змін до Основного закону має бути ухвалений остаточно восени цього року, після чого планується провести місцеві вибори на новій основі.

Голова Верховної Ради зауважив на необхідності передбачити перехідний період, на підставі зміненої Конституції приймати нові закони, які будуть змінювати місцеве самоврядування. «Потрібно забезпечити повноцінне місцеве самоврядування, - наголосив він. - Ми хочемо, аби громадяни мали повноцінне право впливати на владу».

Гройсман також підкреслив, що Конституційна комісія працює абсолютно публічно і відкрито.