uzhgorod.net.ua

Децентралізація та реформа місцевого самоврядування спрямовані на формування спроможних та самодостатніх громад, які зможуть самостійно та за рахунок власних ресурсів вирішувати питання місцевого значення в інтересах кожного жителя громади.

Для успіху цієї справи вкрай важливо здобути розуміння та підтримку з боку громадськості, чого можна досягти, роз’яснивши кожному жителю суть, переваги та очікувані наслідки реформ.

«Людині варто спитати себе, чи влаштовує її сьогоднішній рівень життя – чи задоволена вона якістю медичних, освітніх, адміністративних, комунальних послуг, чи задоволена вона якістю доріг, побутового обслуговування тощо. Якщо звучатиме відповідь «так, все влаштовує», - тоді звісно нічого міняти не треба. Якщо ж навпаки, - то сподівання, що хтось інший зробить за тебе так, аби було краще, не призведуть до якісних змін», - вважає Виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.

Відео дня

Сьогодні у всіх областях Офіси реформ активно працюють над підготовкою перспективних планів, на основі яких формуватимуться території громад. Відбуваються консультації та обговорення з жителями районів, населених пунктів. Мінрегіон проводить круглі столи, семінари, онлайн-конференції тощо за участі представників асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій і ЗМІ. До цих заходів залучені керівники та депутати місцевих рад, міські, селищні, сільські голови, які мають доносити інформаціюпро реформи безпосередньо до громади.

«Дехто більше переймається питанням збереження посадового крісла, ніж інтересами людей, яким він має служити. Він швидше їм розкаже свою «правду», ніж до них дійде достовірна інформація з Києва. Тому я закликаю всіх, кому не байдужа доля України, активно долучитися до процесу творення спроможних громад», - наголосив Виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик, а також підкреслив, що важлива роль у проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи належить ЗМІ:

«Свідома позиція вітчизняних медіа є важливим чинником промоції реформи місцевого самоврядування. Українці мудрі і згуртовані. Якщо їм доступно подати правдиву інформацію, - вони зрозуміють суть децентралізації та допоможуть втілити реформу в життя».

Довідка

Вичерпну інформацію про суть реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади можна отримати на сайтах Мінрегіону України, Асоціації міст України або звернувшись до Офісів реформ в областях.