auc.org.ua

6 травня в рамках реалізації проекту «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування» (ДІАЛОГ) у Тернополі відбулось засідання регіональної Дорадчої ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Про це повідомляє прес-служба Асоціації міст України.

У засіданні взяли участь голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра, виконувач обов’язків заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Бабійчук, виконавчий директор Тернопільського РВ АМУ Ігор Гірчак, директор «Офісу реформ» в Тернопільській області Віктор Литвинчук, а також міські, селищні голови – члени Тернопільського РВ АМУ, голови райдержадміністрацій та районних рад Тернопільської області.

До порядку денного засідання були внесені наступні питання:

Відео дня

Про Проект Стратегії розвитку Тернопільської області до 2020 р.

Про впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Формування перспективного плану територій громад області.

Представлення основних напрямків роботи «Офісу реформ» в Тернопільській області.

З першого питання порядку денного виступила директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Галина Воляник. Вона представила присутнім проект стратегії розвитку Тернопільської області до 2020 року, зокрема, зупинилася на стратегічних та оперативних цілях розвитку області. Учасникам засідання було запропоновано взяти активну участь в обговоренні проекту даного документу, а саме головне – надати свої пропозиції до плану дій, який буде невід’ємною частиною Стратегічного плану. Ухвалення даного документу Тернопільською обласною радою сприятиме залученню в економіку області коштів як Державного фонду регіонального розвитку, так і коштів міжнародних донорських організацій.

Після цього учасники засідання обговорили питання впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та процесу формування перспективного плану територій громад Тернопільської області. Перед присутніми виступив директор департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження Володимир Харченко. Він ознайомив присутніх з основними положеннями методики формування спроможних громад. Зокрема значну частину виступу було приділено розробці перспективного плану територій громад Тернопільської області.

Харченко відзначив, що потенційними адміністративними центрами в першу чергу визначаються міста обласного значення та населені пункти, що мають статус районних центрів. Адміністративними центрами потенційно можуть бути також села, селища, міста, що історично мали статус районних центрів та знаходяться на відстані понад 20 км від міст обласного значення, районних центрів, а також інші населені пункти.

Необхідною умовою визначення адміністративного центру спроможної територіальної громади є наявність адміністративних будівель для розміщення органів управління місцевого самоврядування, органу правопорядку, пожежної частини, пункту швидкої допомоги, центру надання адміністративних послуг, державного казначейства тощо. Наразі департамент разом із представниками районів здійснює збір відповідних