Фото УНІАН

Асоціація міст України не підтримує законопроекти щодо співфінансування місцевим самоврядуванням доріг державного значення. Відповідний лист направлено до парламентського Комітету з питань бюджету, повідомляє прес-служба організації.

Зазначається, що в парламенті 15 травня  2015 року зареєстровано законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України щодо співфінансування доріг державного значення» (№ 2874) та «Про внесення змін до статті 91 Бюджетного кодексу України щодо співфінансування доріг державного значення» (№ 2875).

Ці проекти передбачають наділення органів місцевого самоврядування повноваженням проводити «капітальний та поточний ремонт доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах)» за рахунок власних коштів, причому такі повноваження відносять до власних, а не до делегованих повноважень місцевого самоврядування.

Відео дня

Асоціація вважає, що законопроекти № 2874 та № 2875 передбачають надання органам місцевого самоврядування невластивих повноважень з утримання автомобільних доріг державного значення. Окрім того, порушуючи вимоги статті 142 Конституції України, законопроекти не передбачають компенсації з Державного бюджету витрат органів місцевого самоврядування на ці цілі.

Зважаючи на вищенаведене, Асоціація міст України пропонує парламентському Комітету з питань бюджету прийняти рішення про відхилення законопроектів №  2874 та № 2875.