Децентралізація має відбуватися попри війну на Донбасі та окупацію Криму / Фото УНІАН

Окупація Криму та конфлікт на частині території Донецької та Луганської областей не повинні затримувати реформу місцевого самоврядування в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, на цьому у Варшаві під час зустрічі з групою українських журналістів наголосив депутат польського сейму, екс-заступник міністра економіки Республіки Польща за часів польської реформи самоврядування, колишній міністр зовнішньоекономічних зв’язків Польщі, екс-мер Варшави Мартін Свєнціцький, відповідаючи на питання про необхідність реформуванні системи місцевого самоврядування в Україні під час збройного конфлікту та окупації Криму.

Читайте такожНа Дніпропетровщині планують створити 51 самодостатню громаду

Відео дня

"На мій погляд, є сенс це робити. Є проблемні територій, які заняті сепаратистами в Луганській і Донецькій областях. Це спеціальна проблема. Дуже би було погано, якби проблема Криму та цих частин Луганської та Донецької областей гальмувала та затримувала всю Україну. Необхідно, щоб люди мали вплив на те, що в них відбувається. Це нонсенс, по-моєму, щоб всю Україну зробити заручником конфлікту й сепаратистів у двох областях і не робити реформ для фінансової самостійності по всій Україні. На мій погляд, це економічний, політичний, соціальний нонсенс. Чому така кара для всіх через терористів?", - сказав Свєнціцький.

На його думку, питання самоврядування на Донбасі також повинно вирішуватися, однак в рамках політичних домовленостей, в тому числі Мінських угод. Експерт висловив переконання, що відсутність реформування в Україні може посилити психологічну кризу в державі.

"Це Мінські угоди, інші плани, що робити з територіями, зайнятими сепаратистами. Але щоб решта України була заручником цього конфлікту – в цьому немає сенсу. Навпаки, якщо нічого не робити, то відчуття, що нічого не можна зробити, буде розповсюджуватися всією країною. Це тільки поглибить психологічну кризу. Потрібно швидко зробити крок і дати можливістю людям вирішувати їхні проблеми", - наголосив Свєнціцький.