minregion.gov.ua

Питання регіонального розвитку - це питання номер один в державі. Про це сказав Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлового-комунального господарства України Геннадій Зубко під час засідання з підведення підсумків пост-моніторингу Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи в Україні презентації Дорожньої карти з місцевої і регіональної демократії в Україні. Про це повідомляє прес-служба відомства.

«Децентралізація і прийняття законів проводиться з одною метою – розвивати регіони України, для того, щоб вони могли конкурувати між собою, підвищити якість життя на місцях і не очікувати, що центральні органи влади або Київ вирішуватимуть все за них», - сказав Геннадій Зубко.

«Питання регіонального розвитку - це питання номер один в державі», - наголосив Віце-прем'єр-міністр України.

Відео дня

Геннадій Зубко нагадав, що рекомендації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи були отримані Україною ще у 2013 році. «Все, що було зроблено згідно цих рекомендацій, було зроблено в дуже короткий термін», - підкреслив він.

Читайте такожЗубко: Українці вже сформували запит на нове життя в нових містах

За словами Віце-прем'єр-міністра України, «впровадження реформи децентралізації – вже на ходу». «Ми провели бюджетну і податкову децентралізацію, прийняли закони про засади державної і регіональної політики, про діяльність місцевого самоврядування, про добровільне об’єднання територіальних громад», - зазначив він.

«Ми повинні зробити ту базу територіальних громад, на яку потім буде покладено практично всю законодавчу базу – норми і Конституції України, і законів щодо розподілу повноважень центральної і місцевої влади», - підкреслив Зубко.

За його словами, головне завдання - «за новим законом про місцеві вибори провести вибори і отримати нових лідерів територіальних громад, які візьмуть на себе відповідальність і будуть працювати над тим, щоб підвищити якість життя цих громад».

Віце-прем'єр-міністр України наголосив, що час на цю роботу обмежений, і «важливо мати якісну Дорожню карту, яка дозволить не тільки зекономити час, а ще й убезпечить від помилок».

«Це допоможе нам переконати людей, що саме реформа децентралізації - це та реформа, яка підвищує якість життя на місцевому рівні і дає свободу у прийнятті рішень: що, як і коли потрібно робити», - зазначив він.

Віце-прем'єр-міністр України та президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Жен-Клод Фрекон підписали Заяву про продовження співробітництва та втілення в життя Рекомендації 348, прийнятої Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи в Україні (від 31 жовтня 2013 року), за підсумками пост-моніторингу та презентації Дорожньої карти з місцевої і регіональної демократії в Україні.