УНИАН

Як повідомляє прес-служба облради, навчальний проект реалізовувався під патронатом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Інституту громадянського суспільства, Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Міжнародного фонду «Відродження», а також Проекту ЄС «Підтримка розвитку місцевого самоврядування в Україні».

«Подібні заходи, за нинішніх умов активного впровадження територіальної реформи, надзвичайно важливі, – наголошує перший заступник голови обласної ради. – Ми повинні мати чітке уявлення про етапи здійснення реформи та кінцевий результат, розуміти завдання, які стоять перед владою і громадами, аби якнайуспішніше й ефективніше реалізувати задуми, тобто дати можливість місцевим громадам дійсно бути самоврядними. Адже ця реформа, насамперед, потрібна не владі, а місцевим громадам та людям».

Відео дня

Згідно з повідомленням, курс складався із 8-ми модулів, що включають усі аспекти функціонування та співробітництва об’єднаних територіальних громад. Під час навчальних семінарів та практичних занять експерти із питань децентралізації та реформування місцевого самоврядування – представник Мінрегіону, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, директор інституту розвитку територій Юрій Ганущак та експерти Інституту громадянського суспільства розповіли про основні аспекти, проблемні питання та особливості здійснення територіальної реформи.

 У ході роботи учасники, зокрема, ознайомились із загальними підходами побудови системи публічної влади – європейським та українським досвідами; Концепцією та законодавчими особливостями здійснення реформи органів місцевого самоврядування і виконавчої влади; основами складання плану спроможних територіальних громад, планування земельних ресурсів, фінансових можливостей, підготовки паспорту територіальної громади тощо. Говорили також про основи комунікації та консультаційної роботи у процесі підготовки договорів про співробітництво та об’єднання громад.

За результатами навчального курсу відбулося тестування та вручення сертифікатів учасникам, які успішно виконали завдання навчального курсу. Кравцова також отримала відповідний сертифікат про завершення навчання.