minregion.gov.ua

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Дорожня карта містить ключові рекомендації для Уряду України, зокрема щодо внесення змін до Конституції України, проведення місцевих виборів та інших питань, які є ключовими для успіху реформи місцевого самоврядування.

«Зроблені Урядом кроки на шляху до децентралізації влади в Україні є чітким свідченням того, що країна змінюється на краще, стає сильнішою, незважаючи на всі труднощі. Влада у цій реформі обрала правильний демократичний вектор, який європейська спільнота підтримуватиме і надалі. Головне зараз - не зупинятися і заручитися підтримкою й довірою людей. Це можна зробити, якщо дати громадянам правильні, зрозумілі законодавчі месиджі, а головне – провести чесні, відкриті демократичні місцеві вибори», - сказав Президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Жан-Клод Фрекон.

Відео дня

У свою чергу заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, зазначив: «Ми і надалі будуватимемо в Україні сучасне демократичне суспільство. В цьому процесі ваша підтримка дуже необхідна, вона надає реформі особливого духу і не дозволяє нам звернути з обраного шляху».

В’ячеслав Негода також нагадав, що законодавче забезпечення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади обмежене часовими рамками – до чергових місцевих виборів у жовтні цього року, - і в значній мірі залежить від змін, які будуть внесені Парламентом до Конституції в частині децентралізації.

«Очікуємо, що ці зміни відкриють для нас нові можливості, і ми зможемо перейти до прийняття другого законодавчого пакету реформи, який дозволить трансформувати усю систему місцевого самоврядування, децентралізувати повноваження та створити спроможні територіальні громади», - сказав заступник Міністра.

Читайте такожЗубко: регіональний розвиток - питання номер один в державі

За підсумками пост-моніторингу та презентації Дорожньої карти була підписана Заява між Урядом України в особі Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка та Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи в особі Президента Конгресу Жан-Клода Фрекона про продовження співробітництва та втілення в життя рекомендацій Конгресу щодо розвитку місцевої та регіональної демократії в Україні.

Довідка

Моніторингові візити Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи відбувались в 2012 і 2013 р.р., результатом чого стали Рекомендації Конгресу з місцевої та регіональної демократії в Україні прийняті в жовтні 2013 р. Подальше вивчення ситуації складалось із серії засідань з обговорення стану виконання вищезазначених рекомендацій. Пост-моніторингові засідання проводились спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України із залученням представників всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Перше засідання пост-моніторингової групи відбулось у грудні 2014 р. і було зосереджено на виконанні рекомендації Конгресу в частині  передачі повноважень органам місцевого самоврядування. Друге і третє засідання пост моніторингової групи Конгресу відбулись у березні 2015 р. і були присвячені стану виконання рекомендацій щодо фінансової самостійності місцевих органів влади, посилення субсидіарності і об’єднання громад. Підсумки пост-моніторингової програми були узагальнені у Дорожній карт.

Конгрес місцевих та регіональних влад – це інституція Ради Європи, яка відповідає за посилення місцевої та регіональної демократії у 47 країнах – членах. Складається з двох палат – Палати місцевих влад і Палати Регіонів, а також трьох комітетів, та з 636 місцевих представників, які представляють більш ніж 200,000 місцевих та регіональних органів влади. Пріоритетами Конгресу є зміцнення та захист інтересів органів місцевих і регіональних влад, забезпечення їх участі у процесах європейської інтеграції, моніторинг дотримання державами-членами Ради Європи положень Європейської хартії місцевого самоврядування та спостереження за місцевими та регіональними виборами, які відбуваються в цих країнах.