volynnews.com

Про це повідомляє прес-служба Асоціації міст України.

Як повідомив директор регіонального офісу реформ І.Баб’юк, відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад до об’єднаної територіальної громади Чернівців можуть добровільно приєднатися ті села, відстань до яких від обласного центру становить не більше 20-25 км. Саме такий показник визначено для забезпечення доступності основних публічних послуг, що надаються на території громад. У зоні доступності до Чернівців перебувають 20 сільських рад, що об’єднують 28 сіл. 10 з цих сіл знаходяться також в межах доступності до районних центрів і можуть добровільно вирішити сформувати об’єднану територіальну громаду, адміністративним центром якої буде районний центр. При цьому територія об’єднаної територіальної громади має бути нерозривною.

В ході дискусії сільські голови повідомляли про проблеми, які виникають у сільських громадах при обговоренні майбутньої реформи. Так, зокрема Михальчанський сільський голова З.Шевчук повідомив, що не знає як повинні об’єднуватись сільські громади, в яких не встановлені межі села. А голова Магалянської сільської ради О.Нандриш висловила занепокоєння тим, що в результаті об’єднання можуть бути ліквідовані сільські школи, в яких навчається невелика кількість учнів.

Відео дня

Читайте такожНа Черкащині навчали практичним аспектам децентралізації та формуванню спроможних громад

Голова Садгірської районної ради у м.Чернівці Ю.Бурега закликав присутніх не вагатися із запровадженням реформи, оскільки затримка процесу децентралізації може мати негативні наслідки для всієї України. Чернівецький міський голова О.Каспрук наголосив на тому, що рішення про об’єднання громад є відповідальним, має прийматися зважено, винятково на засадах добровільності, після обговорення громадою та в інтересах мешканців. Таке об’єднання буде доцільним і ефективним лише в разі, коли об’єднана громада буде економічно самодостатньою, а жителі матимуть змогу отримувати більш якісні послуги.

Сільським головам запропоновано після консультацій із своїми громадами надати до 26 травня свої пропозиції до перспективного плану формування територій громад Чернівецької області.