Фото УНІАН

До місцевих бюджетів Волинської області за чотири місяці 2015 року від плати за землю надійшло 48,9 млн гривень. З них 30,97 млн грн орендної плати та 17,97 млн грн – земельний податок. Загалом це на 14,35 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше земельних платежів – 17,54 млн грн надійшло в місті Луцьку. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

На Волині без правовстановлюючих документів використовується 36,7 тис. га земель сільськогосподарського призначення, 1,7 тис. га невитребуваних земельних часток (паїв), 11,9 тис. га земель державної та комунальної власності та 902,4 га земель несільськогосподарського призначення.

“У результаті місцеві бюджети недоотримали понад 2 млн гривень. Питання забезпечення цілковитого обліку земель є вкрай важливим. Адже земельний податок є ваговим чинником для наповнення місцевих бюджетів”, – наголосила керівник землевпорядної служби області Світлана Богута.

Відео дня

Землевпорядники області проводять системну роботу, спрямовану на виявлення земельних ділянок, які використовуються без правовстановлюючих документів. Адже використання земель без відповідних документів та належного оформлення договорів оренди призводить до заниження ставок і передусім шкодить власникам паїв, якими здебільшого є літні люди. При цьому і територіальні громади несуть значні матеріальні втрати. За словами Світлани Богути, територіальні органи земельних ресурсів області проводять нормативну грошову оцінку земель, яка є основою для розрахунку плати за землю. Цього року планується провести нормативну грошову оцінку 175 земельних ділянок загальною площею 3989,6 гектара.

У рамках кампанії по підвищенню надходжень земельних платежів, працівники Держгеокадастру проводять роботу щодо переукладення договорів оренди земель державної та комунальної власності відповідно до норм чинного законодавства. Загалом на сьогодні внесено зміни до 117 договорів оренди наділів сільськогосподарського призначення на загальну площу 3019,5 га та укладено додаткові угоди щодо використання 24 ділянок несільськогосподарського призначення.