karty-ukrainy.com

На Хмельниччині планують створити 52 об'єднані територіальні громади. Про це  на спільному засіданні колегії облдержадміністрації та обласної робочої групи з розробки проекту перспективного плану формування територій громад Хмельницької області повідомив заступник голови облдержадміністрації В.Кальніченко, повідомляє Асоціація міст України.

За його словами, планується створення - 13 міських громад, які об'єднують території міст та прилеглих до міст сільських рад, та 39 селищних та сільських об'єднаних громад.

У межах Віньковецького, Новоушицького, Старосинявського та Ярмолинецького районів запропоновано утворити по одній об'єднаній територіальній громаді.

Відео дня

З метою забезпечення доступності отримання населенням адміністративних та соціальних послуг, враховуючи існуючі трудові потоки і працевлаштування громадян, навчання дітей у закладах освіти, транспортне сполучення, побажання та наміри сільських громад передбачено зміну меж таких районів: Волочиського, Деражнянського, Дунаєвецького, Ізяславського, Славутського, Теофіпольського, Чемеровецького, Хмельницького, Полонського та Шепетівського, від яких відійдуть, або до яких будуть приєднані території сільських рад інших районів.

На сьогодні в Хмельницькій області є 1451 населений пункт. Під час підготовки проекту були враховані основні принципи формування дієздатних територіальних громад — фінансова спроможність, географічне розташування, транспортне сполучення, доступність надання послуг, трудова міграція населення, а також бралися до уваги природні, етнічні, культурні та інші фактори.

«При підготовці проекту робоча група враховувала та аналізувала пропозиції, які надходили від громадян. Та не всі вони були прийняті, майже половину довелось відкинути і повернути на доопрацювання. Необхідно визнати, що розробка проекту проходила дуже складно. Навіть на сьогодні ще немає остаточних рішень щодо деяких об'єднаних громад», - сказав В.Кальніченко.

Громади окремих сіл і міст в різних районах досі не визначилися, з ким мають об'єднуватись.

“Примушення до об'єднання не потрібне, воно не дасть того результату, якого ми очікуємо. А формування перспективного плану і його затвердження не призводить автоматично до об'єднання громад. Це проектна модель ефективної організації місцевого управління. Ні обласна влада, ні Уряд не наділені повноваженнями приймати примусове рішення щодо об'єднання. Разом з тим, формування перспективного плану і його затвердження на сесії до 1 червня відкриває дорогу до можливостей отримати фінансування з Фонду регіонального розвитку», - зауважив директор Хмельницького регіонального офісу реформ С.Яцковський.

Як зазначив голова адміністрації, на ці цілі для Хмельниччини на 2015 рік передбачено 124 мільйони гривень.

“За тиждень ми проектний план “відшліфуємо”, це лише “чорновий варіант”. На сесії обласної ради 28 травня уже розглядатиметься перспективний проект з врахованими зауваженнями. Остаточне рішення за Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства”, - сказав голова облдержадміністрації М.Загородний. За його словами, населенню області немає чого хвилюватися через реформу, адже після об'єднання села не ліквідовуватимуться. Відбудеться лише скорочення бюджетних витрат на апарати сільських рад, які часто працюють неефективно. Водночас очільник області запевнив, що силоміць укрупнювати громади ніхто не буде, проте, не об'єднуючись, вони втрачають багато переваг.

Крім того, М.Загородний наголосив, що районні робочі групи мусять враховувати зауваження обласної робочої групи, щоб їх пропозиції відповідали методиці об’єднання громад.