oblrada.km.ua

З 25 травня в рамках тридцять другої позачергової сесії обласної ради депутати розпочали роботу в постійних комісіях. Сьогодні за участі голови обласної ради Івана Гончара відбулось спільне засідання одразу п’яти комісій: з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення; з питань науки, освіти, культури, молодіжної політики, спорту, туризму та інформаційного простору; з питань законності, регламенту, депутатської діяльності та місцевого самоврядування; з питань будівництва, житлово-комунального господарства, природокористування та екології; з питань власності та приватизації.

Про це повідомляється на сайті Хмельницької обласної ради.

На розгляд депутатів представлено два проекти рішень: «Про проект перспективного плану формування територій громад Хмельницької області» та «Про затвердження Плану заходів з реалізації Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2015-2017 роки».

Відео дня

На початку роботи засідання Іван Гончар звернув увагу на актуальність даних питань: «Закликаю депутатів детально опрацювати проект перспективного плану на засіданнях постійних комісій, зважено підійти до обговорення цього важливого питання та внесення пропозицій до нього. Адже обласна рада зараз розглядає новий формат адміністративно-територіального устрою області, від якого безпосередньо залежатиме подальший розвиток нашого краю».

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко представив присутнім проект перспективного плану формування територіальних громад, відповідно до якого на Хмельниччині планується створення 13 міських громад, які об'єднують території міст та прилеглих до них сільських рад, а також 41 селищної та сільської об'єднаної громади. Загалом в області має утворитись 54 територільних громади.

Зміна меж Волочиського, Деражнянського, Дунаєвецького, Ізяславського, Славутського, Теофіпольського, Чемеровецького та Хмельницького районів, від яких відійдуть або до яких будуть приєднані території сільських рад інших районів, передбачена з метою забезпечення доступності отримання населенням адміністративних та соціальних послуг, враховуючи існуючі трудові потоки і працевлаштування громадян, навчання дітей у закладах освіти, транспортне сполучення, побажання та наміри сільських громад. Водночас в межах Віньковецького, Новоушицького, Старосинявського та Ярмолинецького районів запропоновано утворити по одній об'єднаній територіальній громаді.

Як запевняє Володимир Кальніченко, під час підготовки проекту перспективного плану були враховані основні принципи формування дієздатних територіальних громад — фінансова спроможність, географічне розташування, транспортне сполучення, доступність надання послуг, трудова міграція населення, а також бралися до уваги природні, етнічні, культурні та інші фактори.

26 травня, о 10.00 проекти рішень розглянуть на спільному засіданні постійні комісії з питань бюджету, з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин, з питань економічного розвитку, промисловості, підприємництва, енергетики, транспорту та зв’язку.

Для остаточного схвалення перспективний проект з врахованими зауваженнями буде представлений депутатам на пленарному засіданні позачергової сесії 28 травня.