sorada.gov.ua

Реформа місцевого самоврядування була однією з основних тем на зустрічі членів Недригайлівського земляцтва в Сумах.

Про це повідомляється на сайті Сумської обласної ради.

Узагальненою інформацією про перспективи проведення реформи поділилася заступник голови обласної ради, член громадської організації земляків Віра Лаврик.

Відео дня

- Головна мета реформи – формування спроможних та самодостатніх територіальних громад, у яких місцеві джерела наповнення бюджету, інфраструктурні та кадрові ресурси будуть достатніми для здійснення не лише власних повноважень, а й делегованих, вирішення питань в інтересах людей, – наголосила очільник обласних парламентарів. – Об’єднання територіальних громад – це запорука переходу місцевого самоврядування на якісно новий рівень розвитку, від чого залежатиме майбутнє кожного жителя регіону. Методика формування спроможних територіальних громад, затверджена Кабінетом Міністрів України, передбачає врахування історичних, географічних, соціально-економічних особливостей, розвитку інфраструктури, фінансового забезпечення відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Враховуючи назву зустрічі – «Вам, рідні Коровинці, наші дії і помисли» – Віра Іванівна з теплотою і гордістю говорила про населені пункти Коровинської сільської ради, а їх аж 13, про тих працьовитих, знаних людей, які мешкають у різних селах (2860 осіб), про славних земляків-сумчан, які не забувають свого коріння, за покликом душі приїжджають до свого села, щоб хоч інколи ще раз пройти незабутніми стежками дитинства, чим можна допомогти місцевим жителям. 

Патріотизмом, непідробною любов’ю до цього посульського краю, до односельчан, які стали оберегами батьківської землі, були пронизані виступи й інших вихідців з найзірковіших Коровинець – депутата обласної ради кількох скликань, почесного громадянина Сум Анатолія Єпіфанова, директора футбольного центру «Барса» Вадима Гордієнка, начальника Державної інспекції сільського господарства в Сумській області Віталія Садового, директора ТОВ «Силікатобетон» Анатолія Кіяха та інших.

Кожен виступаючий добрими словами згадував найталановитішого коровинського керівника, вмілого організатора сільськогосподарського виробництва, мудрого наставника молоді, Героя Соціалістичної Праці Івана Ялового, який більше 50 років очолював колгосп «Комінтерн». 

- У господарстві одночасно працювали п’ять Героїв Соціалістичної Праці, – згадував доцент Сумського національного аграрного університету, кандидат технічних наук Віктор Яременко. – Саме тоді, після закінчення вишу, мене взяв Іван Никонович на роботу помічником бригадира тракторної бригади. Розпочалася справжня школа Ялового – найвагоміші врожаї зернових і технічних культур, найвищі надої молока, найбільші прирости живої ваги худоби, високими темпами зводилися об’єкти соціально-культурного та виробничого призначення, будувалося житло, прокладалися дороги з твердим покриттям.

Поза увагою присутніх не залишилися питання конкретної співпраці членів Недригайлівського земляцтва в Сумах з Коровинською територіальною громадою. На них детально зупинилися Коровинський сільський голова Сергій Шило, голова Недригайлівської райдержадміністрації Микола Тимченко, голова районної ради Сергій Свириденко та інші. Вони висловлювали слова глибокої вдячності землякам за допомогу у вирішенні проблем, пов’язаних з капітальними ремонтами приміщень школи, дитячого садка, закладів культури, меморіального комплексу, спортивних майданчиків, за сприяння в працевлаштуванні, лікуванні дітей і дорослих, придбанні сценічних костюмів і спортивного інвентаря та закликали уродженців Посулля частіше приїжджати на свою малу батьківщину, до тих місць, де закопана їх пуповина, що завжди живить душу рідним теплом і дає наснагу.

Спільними зусиллями громади, керівників району та Недригайлівського земляцтва в Сумах вирішується багато місцевих проблем – такий висновок учасників зустрічі.