Google Maps

З вступним словом до односельчан звернувся голова Оноківської сільської ради Павло Машіка, який наголосив, що питання об’єднання є життєво необхідним для громади, тому що, внаслідок змін до Бюджетного та Податкового кодексів, бюджет села зменшено майже втричі у порівнянні з минулим роком. Проте селам запропонували вихід. Згідно Закону України «Про добровільне об’єднання громадян», територіальним громадам, які добровільно об’єднаються, повертається ПДФО у розмірі 60%, їхній статус наближається до статусу міста обласного значення, крім того, надається державна субвенція на проведення необхідних заходів та формування відповідної інфраструктури згідно з затвердженими планами соціально-економічного розвитку певної територіальної громади, повідомляє vassr.org

 Якщо ж таке об’єднання не відбудеться добровільно, то, можливо, буде прийнятий Закон про «недобровільне» примусове об’єднання певних громад. Що це означатиме для села, можна тільки здогадуватись, бо результати такого приєднання можна наочно побачити по колишнім селам, а теперішнім мікрорайонам міста - Доманинці, Горяни, Дравці.

«Саме тому, ми повинні спрацювати на випередження та об’єднатися з сусідніми сільськими територіальними громадами» - наголосив голова - «З цією метою сьогодні організовані громадські слухання щодо добровільного об’єднання територіальних громад Оноківської, Невицької та Кам’яницької сільської рад в одну територіальну громаду з адміністративним центром в селі Оноківці під назвою Ужанська територіальна громада. Чому саме така назва? Тому що, по-перше, наші села об’єднує річка Уж, по-друге, дана територія історично називалась Ужанська долина, а по-третє, ніхто не образиться. Чому саме Оноківці? Тому що, в нашому селі найкраще розвинена інфраструктура і населений пункт відповідає вимогам, що мають враховуватись при визначенні потенційного адміністративного пункту».

Відео дня

Населення активно задавало запитання, оскільки ця тема болюча для кожного. Людей цікавило: Як саме відбуватиметься об’єднання? Чи погоджене це питання з жителями інших сіл? Як відбуватиметься фінансування? Один з мешканців села запропонував взагалі ні з ким не об’єднуватися, оскільки Оноківці є самодостатнім селом і може залишитись оноківською територіальною громадою.

Проте, більшістю голосів (за винятком двох) було прийняте рішення щодо добровільного об’єднання Оноківської, Невицької та Кам’яницької сільської рад в одну територіальну громаду з адміністративним центром в селі Оноківці під назвою Ужанська територіальна громада.

Це питання було під номером один у порядку денному громадських слухань, проте жителів села цікавили й інші нагальні питання. Їх розглядали під розділом – Різне.

Також було вирішено:

- доручити громадській організації «Громадський ресурсний центр розвитку села Оноківці» встановити на попередньо погоджених місцях інформаційні щити, а голові сільської ради забезпечити інформування жителів села;

- всім депутатам Оноківської сільської ради у місячний термін відзвітуватися про пророблену за період депутатства роботу;

- голові Оноківської сільської ради у місячний термін надати ГО «ГРЦ с. Оноківці» інформацію щодо виділених за останні 5 років на території Оноківської сільської ради земельних ділянок в електронному вигляді з подальшим розмноженням для інформуванням населення;

- ГО «ГРЦ с. Оноківці» за допомогою спеціалістів сільської ради розробити положення про проведення громадських слухань перед прийняттям рішень про виділення земельних ділянок на території Оноківської сільської ради.

Люди активно задавали й інші запитання, оскільки, за словами одного з жителів: «Не часто випадає можливість простим жителям поспілкуватися з місцевою владою».

На одне з запитань, чи слідкує сільська рада за доцільністю використання орендарями земельних ділянок, слово взяв Йосип Горват, що наразі є власником МПП «Карпати», яке орендує так зване Оріховське озеро. Він розповів, що має розроблений проект, який передбачає перетворення озера (яке таким донедавна важко було назвати через відсутність водного дзеркала) у справжню рекреаційну зону, що не тільки створить умови для комфортного відпочинку жителів села і не тільки, але й в перспективі дасть змогу створити нові робочі місця для тих же самих жителів. Й.Горват запросив бажаючих особисто оглянути дану ділянку та запропонував провести громадські обговорення проекту, щоб почути думку сільських жителів, точна дата яких ще визначиться. Але були й негативні моменти: на думку жителів села, цей орендар платить малий податок за землю, адже договір застарів і не відповідає реаліям сьогодення. Тому громада попрохала змінити орендну ставку та перезаключити договір.

Також людей цікавило, коли буде затверджено Генеральний план села, на що Павло Машіка дав відповідь, що з 21 травня розпочинаються громадські обговорення Генплану, які триватимуть близько місяця. Тож прохання до людей: не бути байдужими і активно висловлювати власну думку щодо даного питання.

Рішенням сесії Оноківської сільської ради рішення громадських слухань було затверджено, тож чекаємо результатів…