auc.org.ua

За це депутати проголосували одностайно. Під час розгляду питання Тячівський міський голова Іван Ковач передусім озвучив рішення сесій Лазівської та Руськополівської сільрад про надання згоди на об’єднання у громаду з центром у Тячеві та делегування представників до спільної робочої групи, які надійшли до міськради, повідомляє АМУ "Спільними зусиллями".

Також повідомив, що наступним кроком після прийняття рішення міськрадою стане створення робочих комісій, які працюватимуть терміном до 60 днів. Оскільки до 15 липня треба подати всі документи до Кабміну для отримання коштів із Державного фонду регіонального розвитку на 2016 рік.  

Після того, як комісія напрацює певні матеріали, відбудеться ще одне обговорення у громаді, після чого буде прийматись рішення про об’єднання громад. Затим спільна комісія облдержадміністрації та обласної ради надасть висновок про доцільність об’єднання. Остаточно затвердити об’єднання має сесія облради. 

Відео дня

Мер міста наголосив, що об’єднана громада матиме переваги міста обласного підпорядкування. А законодавчі акти, які регламентуватимуть діяльність громади,  будуть конституційною нормою.

Щодо фінансових преференцій, то об’єднана громада матиме право на отримання 60 відсотків податку з доходів фізичних осіб з 2016 року, що для всієї громади становитиме 14,9 млн. грн., а також матиме право брати участь у міжнародних проектах. 

«Однозначно, на сьогоднішній день ми будемо донорами для сільських рад, які ми приєднуємо. Є деякі фінансові витрати, щоби підтримати їх, але є і можливість залучити кошти іншим шляхом», -  сказав Іван Ковач. 

Після цього депутат міськради Петро Мацола  розповів про рішення громадських слухань, згідно з яким Тячівській міськраді було рекомендовано прийняти позитивне рішення про об’єднання з суміжними селами. 

Сільські голови Руського Поля та Лазів Василь Мірявець та Василь Ключкей запевнили, що рішення про добровільне об’єднання в одну територіальну громаду було прийняте на сесіях після обговорення.  

Відтак депутати проголосували за те, щоб надати згоду на об’єднання вищезазначених сіл у територіальну громаду з центром у Тячеві.