wikimapia.org

Як повідомляє прес-служба Мінрегіону, таке рішення 27 травня ухвалили депутати обласної ради. Згідно плану у 22 районах Дніпропетровщини замість 348 громад буде створено 89 нових об'єднаних територій, які почнуть самостійно управляти своїми фінансами.

Як зазначається, гроші з загальнодержавного, обласного, районного рівня будуть перенаправлені на рівень територіальної громади, власне туди, де і живуть люди. На території цих громад залишатимуться нові податки, зокрема, вся орендна плата за землю, весь акцизний збір від продажу підакцизних товарів та податок на нерухомість. Крім того, об’єднавшись, громади зможуть розраховувати на додаткові кошти з Державного фонду регіонального розвитку на покращення інфраструктури. Інтереси окремо взятої громади представлятиме староста, якого обиратимуть жителі громади.

"Перспективний план – це думка громад. Усі території активно включилися в роботу і внесли свої правки до проекту Перспективного плану, який був затверджений облрадою на попередній сесії. Ми єдині в Україні, хто використав такий підхід – громади отримали майже місяць на обговорення. Підкреслю, що "Перспективний план" – це лише концепція, яка може змінюватися. Рішення про об'єднання громад приймають місцеві ради, а вже потім їх затверджуватиме облрада. Ми хочемо сформувати самодостатні територіальні громади і поліпшити якість адміністративних послуг для населення. При цьому, новостворені громади повинні навчитися самостійно керувати своїми фінансами, враховуючи інтереси місцевих жителів, а не чекати вказівок зверху. Нові податки, які будуть залишатися на місцях, це дозволять", – цитує прес-служба голову Дніпропетровської обласної ради Євгена Удода.

Відео дня

Як зазначається, у Мінрегіоні України вітають рішення депутатів Дніпропетровської обласної ради.

"Це хороший взірець злагодженої роботи органів місцевого самоврядування, виконавчої влади і громад над перспективою розвитку кожного населеного пункту області і регіону в цілому. Очікуємо, що інші області не забаряться з прийняттям рішень. І так само, як сьогодні у кожного населеного пункту запитували, як вони бачать створення спроможної територіальної громади, так само і надалі лише самі громади вирішуватимуть, чи рухатися їм цим шляхом розвитку", - цитує прес-служба заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоду.

Довідка. Для проведення об’єднання громад Дніпропетровська обласна рада запросила кращих експертів із Польщі, які допоможуть зробити об’єднання "під ключ". З 8 по 12 червня представники органів місцевого самоврядування Дніпропетровщини, які задіяні в роботу по впровадженню реформ, пройдуть стажування у регіоні Нижня Сілезія (Польща), щоб ознайомитися з місцевим досвідом і втілити його в регіоні.