REUTERS

27 травня законопроект «Про місцеві вибори» внесено до Верховної Ради України народним депутатом України, членом МДО «За розвиток місцевого самоврядування» Миколою Федоруком. Проект зареєстровано під номером 2831-1.

Про це повідомляється на сайті Асоціації міст України.

Прийняття законопроекту, який би вдосконалив систему проведення місцевих виборів з урахуванням завдань та особливостей децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування, передбачено положеннями Коаліційної угоди, яка здійснюється відповідно до Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (схвалено розпорядженням Уряду № 333-р). Окрім цього, необхідність прийняття законопроекту виходить із Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», яким запроваджено інститут сільських та селищних старост, що мають обиратися відповідно до закону.

Відео дня

Основним завданням розробленого АМУ у рамках проекту ДІАЛОГ законопроекту «Про місцеві вибори» є створення цілісної правової основи для підготовки і проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів із застосуванням моделей виборчих систем, які дозволяють краще забезпечувати вплив виборців на склад обраних депутатів та лідерів територіальних громад. 

Законопроект пропонує проводити вибори депутатів сільських, селищних, міських (з населенням до 300 тис) рад за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. Ця система забезпечує найкращий зв’язок обраних депутатів з виборцями та виборчими округами.

Також рекомендується проводити пропорційні вибори депутатів міських (з населенням понад 300 тис.) рад за відкритими виборчими списками, що дає можливість виборцям більше впливати на персональних склад депутатів у таких радах, а також обмежує можливості для політичної корупції.

Пропонують надати можливість висунення та участі у виборах списків незалежних кандидатів, що покращує умови забезпечення права бути обраним для виборців, не пов’язаних з політичними партіями.

Вибори міських голів міст – обласних центрів та міст з населенням понад 300 тис. жителів мають проходити на основі абсолютної або значної (якщо лідер випередив найближчого кандидата на 20% і більше) більшості, що забезпечить кращий відбір претендентів на ці посади. Вибори решти міських, а також сільських, селищних голів і сільських старост- на основі відносної більшості в один тур. Вибори депутатів районних і обласних рад забагатомандатноюмажоритарною системою з представництвом територій у пропорції (але не прямій) до їх населення. Це дозволить уникнути домінуючого представництва у таких радах депутатів – жителів відповідних адміністративних центрів.

Законопроект також пропонує скоротити чисельність депутатського корпусу приблизно вдвічі.

Експерти АМУ зазначають, що прийняття Закону забезпечить проведення місцевих виборів за виборчими системами, кожна з яких найкраще відповідає відповідному до неї рівню місцевого самоврядування. Це сприятиме більш повній реалізації виборчих прав громадян, дотриманню основних засад демократичних виборів, подальшому розвитку громадянського суспільства та утвердженню демократії в Україні – передусім на місцевому рівні.

Нагадаємо, під головуванням Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана діє Експертна група з питань підготовки законопроекту «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Асоціацію міст України на засіданнях представляє Виконавчий директор М.Пітцик.