Області схвалили плани формування громад

Житомирська та Хмельницька обласні ради більшістю голосів проголосували за схвалення таких документів.

Перспективний план формування спроможних громад Житомирської області  передбачає створення в області 48 спроможних громад:

- по 4 об’єднані громади в Житомирському, Попільнянському, Чуднівському та Черняхівському районах;

Відео дня

- по 3 – Баранівському, Володарсько-Волинському, Коростенському та Малинському;

- по 2 – Ємільчинському, Новоград-Волинському, Овруцькому, Радомишльському та Романівському.

В інших територіях області буде організовано по одній самодостатній громаді в межах існуючих районів і міст обласного значення. За це проголосували 66 депутатів.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Машковський подякував депутатам за прийняте рішення, наголосивши, що цей документ є поштовхом до розвитку кожної території.

«Ми зробили сміливий державницький крок і можемо сміливо дивитися у вічі нашим нащадкам», - сказав Сергій Машковський.

Читайте такожЧернігівська облрада відправила проект перспективного плану формування громад на доопрацювання

Перспективний план формування спроможних громад Хмельницької області передбачає утворити 54 спроможних об’єднаних територіальних громади, у тому числі – 13 міських, які об’єднують території міст та прилеглих до міст сільських рад, та 41 селищну та сільську об’єднану громаду.

У межах Новоушицького, Старосинявського та Ярмолинецького районів запропоновано утворити по одній об’єднаній територіальній громаді. З метою забезпечення доступності отримання населенням адміністративних та соціальних послуг, враховуючи існуючі трудові потоки і працевлаштування громадян, навчання дітей у закладах освіти, транспортне сполучення, побажання та наміри сільських громад передбачено зміну меж таких районів: Волочиського, Деражнянського, Дунаєвецького, Ізяславського, Полонського, Славутського, Старокостянтинівського, Теофіпольського, Чемеровецького, Хмельницького, Шепетівського та Ярмолинецького, від яких відійдуть, або до яких приєднаються території сільських рад інших районів.

Нагадаємо, 27 травня Дніпропетровська область першою в Україні отримала Перспективний план формування спроможних громад. 

Наступний крок – схвалення цих документів Кабінетом Міністрів України.

Раніше В’ячеслав Негода,заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства заявив, що Перспективний план формування спроможних громад не є фактом об’єднання громад, а лише баченням ефективного територіального устрою на базовому рівні в межах відповідної області.