Учасники - міські голови, керівники управлінь і відділів рад з міст Тернопільської, Одеської, Миколаївської, Сумської, Запорізької, Херсонської, Харківської, Луганської, Львівської, Волинської та Черкаської областей, повідомляє auc.org.ua.

Перший день візиту присвячено вивченню досвіду міста у залученні коштів громади для вирішення існуючих проблем через реалізацію муніципальних програм та програм сталого розвитку.

Відео дня

Рівненський міський голова Володимир Хомко, привітавши гостей міста, зупинився на питаннях залучення коштів громад для вирішення комунальних потреб. Мова йшла про програми співпраці міської ради з ОСББ. Одна з них для комунальних будинків - «Програма 50 на 50»: 50% витрат на певні роботи для будинку витрачає муніципалітет міста,  а 50% - платить громада. У місті приблизно 740 багатоповерхівок, які приєднані до централізованого теплопостачання, з них у майже 300 встановлено лічильники тепла. Міська рада у 2015 році отримала заявки на згоду співпрацювати за цією програмою, з метою встановити лічильники тепла, від мешканців 150 будинків. На сесії міської ради на реалізацію виділили 3 мільйони гривень.

«Вигода від реалізації муніципальних програм не тільки в тому, що люди отримують кошти на вирішення своїх комунальних проблем, але й дуже важливо, що вони навчились самоорганізовуватися. Ми збираємо людей і разом вирішуємо, що необхідно зробити в першу чергу – прокласти в приватному секторі каналізацію, асфальтувати вулицю, встановити освітлення? - Будь ласка, але на умовах «50 на 50». Звичайно є сім’ї, які неспроможні здати певну суму. У таких випадках міська рада вивчає кожну ситуацію і якщо немає зловживань, - допомагає повністю або частково. Це крок до демократії, коли люди усвідомлюють, що мають вплив на владу, що вони є господарями свого під’їзду, будинку, вулиці, міста», - розповів міський голова.

Начальник управління економіки міської ради Микола Кирея поінформував про реалізацію у місті програми «ОСББ». Зокрема, розповів про навчання голів ОСББ, підготовку документів для участі у програмі, організацію проведення експертиз.

По завершенню теоретичної частини гостей запросили практично ознайомитись з досягненнями найбільш активних учасників програм співфінансування - ОСББ «МАЯК», «ГАЗДА», «Дружба». Учасники семінару побачили прилади обліку та регулювання тепла, утеплені будівлі, оновлений шатровий дах на місці рубероїдного, нові мережі каналізації, опалення, водопроводу, сучасні вентелі. Голови ОСББ розповіли, що вартість квартир у таких будинках виросла в рази, а мешканці будинку навчились цінувати ті блага, що створили разом. Учасникам семінару продемонстровано один будинок по вул. Білякова. Його особливість в тому, що мешканці половини будинку – чистого та оновленого - виявили бажання працювати з міською радою, а друга частина - з чорними та зруйнований часом стінами - як демонстрація небажання починати щось робити.

Підвів підсумки дня заступник міського голови Сергій Васильчук. Він наголосив на тому, що завдяки спільним зусиллями громади і міської влади у Рівному реалізовано понад 160 проектів сталого розвитку на суму 25 мільйонів гривень, залучивши при цьому 6 мільйонів гривень коштів громади. Цей досвід співфінансування, за словами заступника міського голови, варто поширити по всіх українських містах.

На завершення представник міськради поділився позитивною динамікою. Завдяки внесеним змінам у Бюджетний кодекс Рівне за чотири місяці 2015 року перевиконало план поповнення міської казни на 50 мільйонів. Це дасть можливість стовідсотково профінансувати всі проекти, включені до муніципальних програм. «Необхідно, щоб саме люди ініціювали, розпочинали, контролювали, приймали роботи у своїх будинках. Тоді невдовзі в українців зміниться свідомість. Зі споживацької, - що хтось повинен звідкись до них прийти та усе зробити, - на європейську і державницьку», - переконував Сергій Васильчук. Адже у Рівному впевнились, що шлях, коли залучають кошти населення й при цьому забезпечують у цій справі підтримку та зацікавленість співвласників будинку, є дуже результативним.

Другий день навчального візиту присвячено суміжній темі – досвіду роботи Рівного з енергоменеджменту та енергоаудиту. Представники підприємства «ЕСКО – РІВНЕ» детально розповіли про досвід проведення енергоаудиту  у місті, про механізми щоденного моніторингу. Керівники ТзОВ «Рівнетеплоенерго» познайомили учасників семінару з енергозберігаючими заходами на теплопостачальних підприємствах міста.

Практичне вивчення для ознайомлення з приладами впровадження енергоефективних технологій продовжилося відвідуванням об’єктів комунальної теплоенергетики. Учасники семінару мали нагоду побачити ефективність роботи котельні з когенераційною установкою.

Обговоривши підсумки навчання на заключному засіданні, учасники обмінялися контактами та висловили переконання, що досвід Рівного, безумовно, буде корисним для поширення у їх містах.

Нагадаємо, Асоціація міст України у рамках проекту ДІАЛОГ реалізує серію навчальних візитів для працівників органів місцевого самоврядування. Мета - вивчення інноваційного досвіду муніципального управління. Тематика та міста для стажувань визначені шляхом опитування міст-членів Асоціації. Графік візитів складено, виходячи з умов, що представники міст Півдня та Сходу України відвідають міста Центру та Заходу і навпаки. Очікується, що ці навчальні візити по суті стануть «діалогом єднання». Тобто, у місцевих посадовців сформується та зміцниться усвідомлення важливості національної єдності.