Україна / Фото УНІАН

Презентуючи проект Перспективного плану формування територій області, заступник голови – керівник апарату ОДА В’ячеслав Поліщук повідомив, що укрупнення громад та розвиток співпраці між ними – це перший крок на шляху до реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Про це повідомляється на сайті Асоціації міст України.

Він наголосив, що, за підсумками 2014 року, третина від усіх територіальних громад області не змогли акумулювати у своїх бюджетах достатньої кількості коштів навіть для оплати праці працівникам виконавчого комітету, не кажучи про їх перспективний розвиток. Після об’єднання громад відбудеться оптимізація управління територіями, зростуть надходження до місцевих бюджетів, а відтак – громади отримають шанс реально змінювати життя в своїх територія на краще.

Відео дня

Голова ОДА Сергій Машковський звернувся до депутатів: «Я прошу і настійливо пропоную підтримати цей Перспективний план. Він перспективний. Це – відправна точка. Але в той же час маємо пам’ятати: 189 сільських рад не можуть утримувати свій апарат. І, зауважте, йдеться навіть не про розвиток, а про саме утримання. Прогнозована економія тільки по видатках на апарат – 75 млн грн. Це загалом по області з розрахунку на 43 об’єднані громади».

Після тривалого обговорення 61 депутат із 82 присутніх підтримав рішення «Перспективний план формування територій громад області». Згідно із цим документом, на території 23 адміністративних районів Житомирщини замість 631 сільської, селищної та міської громад залишається 60 об’єднаних територіальних громад, які самостійно зможуть управляти фінансами, ресурсами та визначати пріоритети розвитку.

Нагадаємо, відповідно до Меморандуму від 16 квітня 2015 року Асоціація міст України у рамках проекту «ДІАЛОГ» надає підтримку Мінрегіону щодо діяльності Офісів реформ в областях. Завдання Офісів - допомагати облдержадміністраціям розробляти проекти перспективних планів формування територій спроможних громад.