studentperspectives.wordpress.com

Дискусійний захід був організований Українським Клубом Аграрного Бізнесу з метою знайти відповіді на ключові питання використання аграрного потенціалу України.

Відкрив захід Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко. У своєму виступі він згадав про 7 млн. пайовиків землі, з яких 1 млн. вже померло так і не скориставшись повним правом розпорядитися своєю власністю. «При нинішніх умовах заповнення Земельного кадастру тільки на 15% та зволіканні у вирішенні цього питання, є перспектива, що ще декілька мільйонів пайовиків не дочекаються забезпечення своїх майнових прав…», - зазначив посадовець.

В свою чергу, керівник проекту «Німецько-український агрополітичний діалог (АПД)» Фолькер Зассе, висловився в сторону української влади: «Пане Павленко, взяли владу, - тоді треба вже працювати!». Також, він зазначив, що земельна тема, не може бути «не політичною»! Для прикладу, в Німеччині немає обмежень на продаж землі, але є вироблена чітка політика. Тому, для України потрібно спочатку створити стійкі інституційні і інфраструктурні умови: сформувати та затвердити основні політичні цілі (що ми хочемо?) і забезпечити довгостроковий підхід їх досягнення. Такими політичними цілями, наприклад, можуть бути: «Якщо приватизація землі, - то тільки для суспільних потреб!» або «Земля тільки фермерам!».

Відео дня

Загалом, слід відмітити, що з перших хвилин дебатів, питання, які обговорювалися, миттєво викликали емоційно-бурхливу реакцію серед учасників: позиція, теоретичні і статистичні дані доповідачів піддавалися відвертій критиці з боку представників реального сектору агробізнесу та представників місцевого самоврядування, яких найбільше хвилює розвиток сільських територій.

Читайте такожПортнов заявляє, що нинішня влада не зможе провести децентралізацію

Всі учасники земельних дискусій були впевнені, що побудова стратегій подальшого розвитку аграрного сектору неможлива без чіткої відповіді на питання щодо майбутнього ринку землі, оскільки лише таким чином можна вирішити більшість проблем, які сформувалися довкола цього питання на державному рівні. Як і будь-яке стратегічне рішення, воно має в собі перспективи та позитивні сторони, а також ризики, які можна мінімізувати.

В ході проведених дебатів, переважна більшість учасників висловилась за продовження мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарських земель в Україні. І не тому, що це не потрібно, а через те, що в країні ще не створено достатніх для цього умов. Спочатку потрібно провести аграрну, податкову та правову реформи, децентралізацію влади, а потім і земельну. Немає нагальної потреби знімати мораторій на продаж сільськогосподарських земель особливо зараз, в умовах військових дій на сході України.

Як зазначив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Тарас Висоцький: «Вітчизняному АПК потрібна реальна стратегія розвитку на наступні 3-4 роки, визначення пріоритетних цілей і завдань. Вона має бути чітко прописана і оприлюднена, щоб люди самі могли контролювати хід її втілення та виконання. Для її формування потрібно дати відповідь на запитання чи буде найближчим часом функціонувати ринок землі в Україні. Ми переконані, що рішення щодо нього має не тільки прийматися на основі бажань поодиноких груп інтересів, але й враховувати точку зору пайовиків, котрих частіше за все до дискусій не долучають».

У роботі земельних агродебатів взяли участь близько 300 учасників, серед яких народні депутати, експерти, представники провідних аграрних компаній та агрохолдингів, ресурсних компаній, державних установ, місцевого самоврядування, аудиторських та юридичних фірм, зарубіжні партнери, представники ЗМІ.

Від Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад у дебатах взяло участь майже 50 представників, у тому числі: Микола Фурсенко – Голова ВАССР, Микола Поєдинок – Заступник Голови – Керівник Виконавчої дирекці  ВАССР, Вадим Савченко – Заступник Керівника ВАССР по зв’язках з громадськістю та міжнародними організаціями, Віталій Ключник – експерт з питань розвитку сільських територій а також представники сільських та селищних рад з багатьох регіонів України.