minregion.gov.ua

Про це під час брифінгу повідомив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

«Пройшли перші сесії обласних рад, які вже затверджують перспективні плани розвитку територій, напрацьовані в територіальних громадах», - сказав Геннадій Зубко.

«Здавалось, що західні області України мають бути більш активними в цьому напрямку, але сьогодні основні лідери, які хочуть дійсно отримати додаткові повноваження для місцевого самоврядування - на сході нашої країни», - зауважив Віце-прем'єр-міністр України.

Відео дня

За його словами, перша сесія по затвердженню перспективного плану розвитку території відбулась у Дніпропетровській області.

«Я б хотів підбадьорити наші західні області – Тернопільську та інші – які трошки інертні в цих питаннях», - додав він.

Геннадій Зубко пояснив, що після рішення Дніпропетровської обласної ради, згідно плану у 22 районах Дніпропетровщини замість 348 громад буде створено 89 нових об'єднаних територій, які почнуть самостійно управляти своїми фінансами.

«Ці 89 громад стануть більші, зможуть бути самодостатніми і матимуть достатній бюджет для своїх повноважень, створювати адміністративні центри і надавати послуги на рівні будь-якаю європейської країни», - наголосив Віце-прем'єр-міністр України.

Читайте такожПроект DESPRO провів тренінг з децентралізації

За його словами, в Житомирській області рада затвердила перспективний план, який передбачає створення 59 спроможних громад замість 631, в Хмельницькій області замість 625 прогнозується створення 54.

«Це розуміння того, що бюджети будуть сконцентровані, повноваження будуть більш вагомими, місцеві громади матимуть більший вплив на прийняття значно більшої кількості рішень щодо організації власного життя», - підкреслив Геннадій Зубко.

«Наприклад, ми вже маємо пропозиції від місцевого самоврядування Івано-франківщини по змінам до Бюджетного кодексу щодо можливості фінансування державних об’єктів - доріг, в першу чергу», - повідомив урядовець.

Віце-прем'єр-міністр України закликав медіа до активної співпраці у проведенні інформаційної кампанії щодо реалізації реформи децентралізації в Україні.