Фото УНІАН

Метою зазначених консультацій є попередній аналіз матеріалів щодо моделювання спроможних громад перед їх розглядом на сесіях обласних рад. До консультацій Мінрегіоном залучені представники всеукраїнських асоціацій та їх регіональних відділень, Секретаріату Кабінету Міністрів України, експерти. Про це повідомляє Українська асоціація районних та обласних рад.

Під час першого засідання відбулось представлення проекту перспективного плану формування територій громад Київської області, за результатом якого були дані окремі рекомендації щодо проведення додаткових консультацій з деякими органами місцевого самоврядування. В цілому запропонований проект відповідає методичним рекомендаціям, затверджених Урядом.

З 25 травня 2015 року вище зазначені консультації продовжились у залі засідань Української асоціації районних та обласних рад. В перший день було представлено проекти перспективних планів Чернігівської, Житомирської, Вінницької, Полтавської областей представниками облдержадміністрацій та офісів реформ.

Відео дня

26 травня -  проекти перспективних планів Закарпатської, Кіровоградської, Черкаської та Тернопільської областей і 27 травня -  проекти перспективних планів Львівської, Одеської, Сумської та Хмельницької областей.

Варто відзначити, що більшість перспективних планів формування територій громад сформовані в межах чинних районів і, за інформацією представників з областей, з урахуванням проведених консультацій в громадах.

Під час обговорень не раз наголошувалося, що наявність перспективного плану формування територій громад є обов’язковою умовою для подальшого утворення спроможних громад. При цьому доцільно уникати чисто політичних рішень, які приймаються на рівні емоцій, а не прагматичних експертних оцінок. Зокрема про це радить Арніс Шульц, заступник директора департаменту Мінрегіонрозвитку Латвії, у відповідній статті з аналізу результатів аналогічної реформи в Латвії.

У зв’язку з цим побажання територіальних громад чи їх представників до відповідного формату об’єднання для формування цих планів, повинні опиратися на відповідні об’єктивні чинники, що сприятимуть в майбутньому створенню спроможних громад. Крім цього важливо, щоб параметри громад були достатніми для організації діяльності в межах їх території відповідних територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

Також в процесі обговорення підкреслювалося, що запропонований формат об’єднання у перспективному плані навіть після схвалення відповідними обласними радами та затвердження Кабінетом Міністрів України, у разі необхідності, може бути відкоригований та внесені відповідні зміни. Така потреба може виникнути уже в процесі добровільного об’єднання територіальних громад.

Результати розгляду попередніх пропозицій до проектів перспективних планів, які розробляються робочими групами та офісами реформ областей засвідчують, що передбачити, яка кількість громад утвориться в кожній області а тим більше в цілому в Україні, нереально! Тому дивують публікації, а тим більше заяви невідомих «експертів», у яких зазначається, що буде утворено 1500 громад. Що ж до районів, то питання їх кількості та параметрів не відноситься до етапу формування територіальних громад – це можна буде розглядатися тільки після внесення відповідних змін до Конституції України, де визначиться система адміністративно-територіального устрою України.

28 травня консультації розпочалися з представлення  проекту перспективного плану – першого в Україні (!), схваленого 27 травня  Дніпропетровською обласною радою. А також були представленні та обговоренні проекти перспективних планів Донецької, Рівненської, Харківської областей.

29 травня -  проекти перспективних планів Чернівецької, Миколаївської, Херсонської та Луганської областей.

Довідково: зазначені консультації організовані з ініціативи Мінрегіону у залі засідань Української асоціації районних та обласних рад з 22 до 29 травня 2015 року за сприяння проекту DESPRO та Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку УАРОР.