uaror.org.ua

Запропоновані областями проекти перспективних планів формування спроможних громад в цілому відповідають стратегії формування громад. Минулого тижня Мінрегіон спільно з асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертами провели консультації з усіма областями, розглянувши запропоновані ними проекти.

Про це повідомляється на сайті Української асоціації районних та обласних рад.

Протягом робочих зустрічей виявлені окремі недоліки у проектах планів, однак ці документи можуть затверджуватися лише в частині відповідності Методиці формування спроможних територіальних громад.

Відео дня

«Запропоновані територіальні громади, їх групи, які явно не відповідають оптимальним параметрам, не можуть бути затвердженими. Звісно, в кожній області є чимало складних конфігурацій в розташуванні населених пунктів, є особливості їх інфраструктури, традицій, рельєфу, до яких важко застосувати шаблонні підходи, які рекомендує Методика. У таких випадках доцільно проводити всебічний аналіз пропозицій і бачити за кожною майбутньою громадою реальних жителів з їх щоденними потребами», - розповів В’ячеслав Негода.

Під час консультацій наголошувалось на важливості підтримки у цьому питанні з боку обласних рад, адже мова йде про майбутнє територіальних громад кожної з областей і місцевого самоврядування в Україні.

«Якщо деякі обласні ради не схвалять перспективні плани, то, нажаль, від кожного з таких рішень місцеве самоврядування тільки програє і "законсервується" в нинішньому стані, з якого Україна не може вибратися останніх двадцять років. Розроблення моделей ефективної децентралізації, розвитку місцевого самоврядування не тільки сфера відповідальності Уряду а всіх, хто хоче позитивних змін. Тому необхідно, щоб облдержадміністрації, облради спільно з іншими органами місцевого самоврядування самі запропонували на розгляд Уряду найоптимальніші моделі формування спроможних громад своїх областей. Адже займати позицію «проти» і нічого не пропонувати взамін, не призведе до позитивних змін, яких нам необхідно досягти. Не думаю, що можуть бути депутати обласних рад, які незацікавлені створити спроможні громади з більшим об’ємом повноважень, фінансових ресурсів і з більш повною відповідальністю за місцевий розвиток. Можливо, є недостатнє розуміння, відсутність достатньо аргументованої позиції авторів проектів пропозицій», - сказав заступник Міністра.

Нагадаємо, перспективні плани формування спроможних громад вже затвердили обласні ради Дніпропетровської, Житомирської та Хмельницької областей.