minregion.gov.ua

Колосальну енергію і прагнення до змін, які зараз є на рівні громад, треба підтримувати і спрямовувати передусім на вирішення місцевих проблем. Саме тому на базовий рівень, на рівень спроможної громади держава передає широке коло повноважень, ресурсів, але разом з тим - і відповідальність.

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час зустрічі з делегацією Групи дружби «Франція – Україна» Сенату Франції, повідомляється на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

В’ячеслав Негода також зазначив, що Україна, проводячи реформу місцевого самоврядування, намагається досягти європейського рівня місцевої демократії. «Ми високо цінуємо досвід країн Європи і враховуємо його, проводячи зміни. Досвід Франції, зокрема, допоміг у створенні закону про співробітництво територіальних громад, а також певною мірою має відобразитися у запланованих змінах до Конституції щодо створення в Україні державних представництв префектного типу, з контрольно-наглядовими і координаційними, а не виконавчими функціями», - сказав заступник Міністра. 

Відео дня

У свою чергу Сенатор від департаменту Норд, член Групи дружби «Франція – Україна» Сенату Франції Жак Лежандр зазначив: «Маючи серйозні внутрішні і зовнішні виклики Україна повинна ставати сильнішою. Наш досвід показує, що сильною країна є лише тоді, коли кожен громадяни має змогу особисто впливати на діяльність місцевого самоврядування, місцева влада діє ефективно і відповідально, а гарантом законності прийнятих нею рішень виступає держава».

Голова групи дружби «Франція - Україна» Сенату Франції, Сенатор від департаменту Ер Ерве Морей також привітав зроблені Україною кроки на шляху реформи місцевого самоврядування і відзначив готовність французьких експертів до подальшого співробітництва у цьому питанні.

Довідка. У Верховній Раді України, Національних зборах та Сенаті Франції функціонують групи дружби «Франція-Україна», головними завданнями яких є сприяння розвитку міжпарламентського співробітництва між законодавчими органами двох країн, налагодженню регулярних зв’язків на рівні комітетів і комісій обох парламентів, реалізації ініціатив щодо подальшої співпраці на парламентському рівні, поширенню двосторонніх контактів на регіональному рівні.

Керівники цих груп дружби надають практичне сприяння у питанні просування ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також у питаннях підтримки євроінтеграційних прагнень нашої держави.