Магера / Фото УНИАН

Член Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що закон про місцеві вибори Верховна Рада має ухвалити у червні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в коментарі журналістам.

Як наголосив Магера, “приймати закон насправді треба було ще вчора”. За його словами, закон про місцеві вибори “треба приймати буквально протягом наступних двох-трьох тижнів, бо часу є вкрай обмаль”.

Відео дня

Читайте такожДепутати нарешті включили до порядку денного законопроекти про місцеві вибори

Магера нагадав, що попереду літній період і “людей практично не буде, а нам потрібно навчати потенційних членів виборчих комісій, як застосовувати закон і як має працювати та виборча система, яка буде ухвалена Верховною Радою”.

За словами Магери, “навіть кваліфікованим юристам дуже непросто зрозуміти ті чи інші положення закону про вибори, не говорячи про тих людей, які не мають достатньої юридичної освіти”.

Він зауважив, що в таких умовах хотів би “застерегти від тотального застосування пропорційної виборчої системи з відкритими списками - це треба робити, але це не треба робити для всіх без винятку місцевих рад”.

На запитання журналістів, який із 4-х законопроектів, які зареєстровані в парламенті, є найбільш досконалим, з його точки зору, Магера відповів: “Моя думка може бути суб'єктивною, але більше схиляюся до законопроекту, який був внесений народним депутатом Федоруком, оскільки це законопроект, який розробила Асоціація міст України, і в частині виборчої системи він чи не найбільшим чином відповідає положенням Конституції України, зокрема, щодо конституційного статусу обласних і районних рад як представницьких органів місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад”.

За словами члена ЦВК, в цьому законопроекті міститься пропозиція провести місцеві вибори “за багатомандатною виборчою системою, яку одні називають багатомандатною мажоритарною виборчою системою, а інші називають напівпропорційною виборчою системою. І одні, і другі мають рацію”.

Читайте такожПорошенко: Незважаючи на заклики багатьох скасувати місцеві вибори, вони відбудуться

Магера також висловив застереження в частині ухвалення норм щодо двотуровості виборів мерів великих міст. Він зазначив, що. за попередніми оцінками, проведення виборів у два тури може потягнути додатково із бюджету понад 100 млн грн.

Як повідомляв УНІАН, 3 червня Верховна Рада включила до порядку денного поточної сесії 4 законопроекти про місцеві вибори. Це законопроекти під реєстраційними номерами 2831, 2831-1, 2831-2 та 2831-3. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що у четвер, 4 червня, вони мають бути винесені на розгляд у сесійну залу.

Сьогодні, 4 червня, президент України Петро Порошенко сказав, що очікує від Верховної Ради нового закону про місцеві вибори з відкритими списками.